See you later, alligator. In a while, crocodile.

”You’re taking me to the zoo”, säger Den Lilla Katie i telefon. ”I want to see the new tiger cubs and my dad says he doesn’t like the zoo very much. Can Katie come, too?”
”Absolutely”, säger jag.
Men det visar sig att Katie inte alls har tid att följa med oss till London Zoo, hon har en audition på eftermiddagen, så Den Lilla Katie frågar efter Ashley istället. Och Ashley har tid.

Vi går direkt till tigrarna. Den Lilla Katie håller mig i handen och jag tänker att hon inte skuttar lika mycket nu, som hon gjorde förra sommaren. Hon är vuxnare på något vis. Ett år är så oerhört lång tid när man ännu inte fyllt sju.
”Why didn’t the leopard enjoy playing hide and seek?” frågar Den Lilla Katie när vi står vid staketet och tittar på tigerungarna som tumlar runt där innanför.
”No idea”, säger Ashley.
”Because he was always spotted”, säger Den Lilla Katie.
Ashley skrattar.
”Well”, säger hon. ”Did you know that dolphins are so smart that within a few weeks of captivity, they can train people to stand on the edge of their pool and throw them fish?”
Den Lilla Katie skrattar inte, men hon lägger huvudet på sned, kisar mot Ashley och säger:
”That’s a good one. I’m adopting it, if that’s alright.”

Vi strosar genom djurparken och Den Lilla Katie springer mellan inhägnaderna med en hastighet som inte riktigt lämpar sig för värmeböljan som fortfarande håller London i ett fast grepp. Rätt snart är vi tvungna att ta glasspaus. Två kulor jordgubbsglass i en våffla som spricker och får glassen att rinna mellan fingrarna på Den Lilla Katie. Hon slickar obrydd i sig smältfloderna. Ashley njuter en ensam kula apelsinsorbet och jag är nöjd med att ha valt sval mintchoklad.

Efter glassen tittar vi på flodhästar, giraffer och zebror. Jag översätter ”vilket djur behöver aldrig glasögon”-skämtet i huvudet, men ger upp. Vissa saker är inte ens bra på svenska. När vi kommer till inhägnaden med strutsar och kängurur lutar sig Den Lilla Katie mot staketet och ser fundersam ut.
”Can a kangaroo jump higher than Buckingham Palace?” frågar hon, gravallvarlig.
”I don’t think so, sugar”, säger jag.
”Of course it can”, säger Den Lilla Katie och flinar klurigt. ”Buckingham Palace can’t jump at all.”
Ashley puttar mig i sidan.
”You should have seen that one coming”, viskar hon.

När vi flera timmar senare tittat på alla djur i parken och kommit fram till vilka som är våra favoriter (Den Lilla Katie föredrar lemurer, Ashley giraffer och jag pingviner) och Den Lilla Katie tilldelat oss varsitt ”if you were an animal, you would be…”-djur, en aktivitet där Ashley blir utsedd till apa (”Because, you know, you’re an acrobat so you could probably swing from tree to tree.”) och jag till lejon: (”Because your hair gets fluffy like a lion’s mane when it’s raining.”), möter vi upp Josh utanför entrén och lämnar över Den Lilla Katie. Jag dröjer kvar i kramen hon ger mig, tunna sexåringsarmar (”I’m nearly seven!”) om min nacke, söt jordgubbsandedräkt mot min kind. Ashley får en likadan omfamning och sedan vinkar vi tills vi inte kan se dem längre. Den Lilla Katie går baklänges på trottoaren tills de svänger om hörnet.
”She’s a sweet kid”, säger Ashley. ”Very inventive.”
Jag nickar.
”She is.”

Vi köper med oss mat och styr tillbaka mot norra delen av Regents Park, tar oss över Prince Albert Road.
”You really like children, don’t you?” säger Ashley medan vi går upp för Primrose Hill.
Jag rycker på axlarna och väjar för en hund som kommer rusande nerför backen.
”Not all children”, säger jag.
Efter hunden kommer en liten pojke i kortbyxor och ljusblå skjorta, rufsigt hår, gräsfläckar på knäna. Jag ler, det sker med automatik.
”Yeah, right”, säger Ashley och puffar till mig med armbågen.

Högst uppe på toppen stannar vi och slår oss ner i gräset. Nedanför breder London ut sig i kvällsdiset. Värmen hänger kvar i luften. Jag tänker att det vore fint att ha ett eget barn. Så småningom. Ett som jag inte behövde lämna tillbaka efter några timmar.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s